Ravintola Pyöreä Torppa

MUTTERI VAI PYÖREÄ TORPPA?

Ravintolan virallinen nimi on Pyöreä Torppa. Kansan suussa lempinimeksi muotoutui Mutteri sen ulkomuodon perusteella.
Koko historian ajan on arvuuteltu jakoavaimen kokoa rakennukseen.

Nykyisin ravintolan omistaa viisi osakasta, joista jo 90-luvun alussa aloittaneet Bekim Canhasi, Marko Suppala ja Virpi Leskinen työskentelevät vieläkin talossa.

Kuvassa Mutterin ravintoloitsijat kolmessa polvessa: Martti Leskinen 1959-82, Jaakko Leskinen 1983-2004 ja Kimmo Leskinen 2005-2011.

TEATTERI-TORPASTA RAVINTOLA PYÖREÄ TORPPA

Kouvolan nykyinen kauppahalli valmistui vuonna 1956 ja hallin yhteydessä oleva ravintola sitä seuraavana vuonna 1957. 
Katsottiin, että Kouvola tarvitsee vilkkaan torin ja kauppahallin yhteyteen ravintolan, joka palvelisi etenkin taiteilijoita, kauppahallilaisia ja myös muualta tulevia asiakkaita.

Ensimmäinen ravintolan pitäjä oli Kouvolan teatterin kannatusyhdistys ja ravintolan nimeksi tuli Teatteri-Torppa. Teatteri-Torppa oli ruoka- ja edustusravintola. Se ei kuitenkaan toiminut kannattavasti, koska taiteilijoita kestittiin ravintolan ”piikkiin”.

Teatterin kannatusyhdistys laittoi ravintolan myyntiin vuonna 1959. Annikki ja Martti Leskinen ostivat saman vuoden joulukuussa ravintolanpito-oikeudet. Viipurilaisina he muuttivat ravintolan nimen Pyöreäksi-Torpaksi, viitaten Viipurin Pyöreään Torniin.

Leskiset Torppaan 1959. Martti ja Annikki Leskinen

RUOKAA JA JUOMAA

Aluksi Leskiset yrittivät pitää ravintolaa wieniläismusiikin, rapuillallisten ja arvokkaampien ruokien ravintolana.
Kansa kuitenkin puhui ja pulinat pois —siirryttiin edullisempiin annoksiin, olutta virtasi ja kannattavuuskin parani.
Vuonna 1969 keskiolut vapautui (eli sitä sai myydä myös elintarvikeliikkeissä) ja Pyöreä Torppa sai A-oikeudet.

Ravintolan alakerrassa oli suuri keittiö, jossa työskentelivät kokit, apuemännät ja perunankuorijat. Alakerran keittiötoiminta osoittautui kuitenkin liian raskasvetoiseksi ravintolan kokoon nähden, joten Jaakko Leskisen ajatuksesta isoa keittiötoimintaa pienennettiin ja se siirrettiin kokonaan yläkertaan 70-luvun alkupuolella. Vuonna 1977 Jaakko kehitti lohileivän, joka nykyisin tunnetaan ympäri Suomen.

Lohileipää valmistetaan Torpalla edelleen ja se täytti kuluneena vuonna 45 vuotta. Sitä tarjoillaan asiakkaille ilmaiseksi ravintolan juhlavuosina, aina viiden vuoden välein. Viimeksi 60-vuotispäivillä rakennettiin 60 metriä pitkä leipä vieraiden ja asiakkaiden nautittavaksi. Leipä syötiin alle neljässä tunnissa.

Kuvassa kuuluisa lohileipä on 40-metriä pitkä yhteensä neljässä rivissä. Se tarjotaan asiakkaille viiden vuoden välein. Vuonna 2009 leipä oli 50 metriä pitkä.

TORPAN SALI

Ravintolan sali on osaksi pysynyt samanlaisena vuosikymmenet ja baaritiskikin on alkuperäinen. Pieniä muutoksia toteutetaan vuosien varrella perinteitä kunnioittaen.

Erikoinen arkkitehtuurinen piirre salissa on betonista valmistettu katto, jota kannattelee keskellä pyöreää salia jykevä, 6,25 metriä korkea tolppa.

Lehtileikkeen teksti: Ravintola Pyöreä Torppa toivottaa kanta-asiakkaansa sekä muut vieraansa sydämellisesti tervetulleiksi uusittuun, entistä viihtyisempään ravintolaan. Kaluston on toimittanut Valtakaluste. Tarjoamme mm. maukkaan päivän aterian hintaan 2:80. Vakinaisilta ruokavierailta ei vaaterahaa. Henkilökunta ja isäntäväki yrittävät parhaansa Teidän viihtyvyydeksenne. Tervetuloa! 

VALOMAINOS HISTORIA

Torpan katolla lukee neonputkilla varustettu teksti: Ravintola. Vilkas risteys ja hyvä näkyvyys saivat Leskiset suunnittelemaan valomainoksen 70-luvulla.

Paikallinen Neon-Teos teki näyttävän Las Vegas -tyylisen liikkuvan valomainoksen.

Nykyisin katolla loistaa restauroitu valomainos uudella tekniikalla. Restaurointityön teki myös, edelleen toiminnassa oleva Neon-Teos. Se on vieläkin, vuosikymmenten jälkeen, näyttävä valomainos Kouvolassa.

KARAOKEA JO 31 VUOTTA

Lama painosti 90-luvun alussa ravintoloita kehittämään palvelujaan. 1992 karaoken Torppaan toi Kimmo Leskinen, joka siirtyi myöhemmin ravintolan johtoon kolmannen polven yrittäjänä.

Asiakkaat ottivat karaoken hyvin vastaan ja siitä alkoi kehitys kohti yhdeksi maamme johtavista karaokeravintoloista.

Karaokesta tuli Pyöreän Torpan sydän, jota vaalimme ja kehitämme jatkuvasti. Järjestämme myös vuosittain Torpalla oman karaokekilpailun, jota on pidetty jo vuodesta 1993.

Karaoke Club Kouvolan synty ja Guinnessin maailmanennätys

Kimmo Leskisen haave karaoken maailmanennätyksestä toteutui, kun Karaoke Club Kouvola lauloi Kouvolassa karaoken yhtämittaisen laulamisen maailmanennätyksen

Ensimmäisen kerran kesällä 2007 (211h 38min 4s) ja heti seuraavana vuonna 2008 tuloksella 446h 4min ja 5s. Jälkimmäinen ennätys löytyy Guinnessin ennätysten kirjasta vuodelta 2009.

Kimmon ideoimat ja johtamat kahden peräkkäisen kesän karaoketapahtumat olivat toteutukseltaan mittavat ja ne saivat jopa karaokefestarimaiset piirteet anniskelualueineen. Vieraita saapui myös eri puolelta Suomea, joista moni liittyikin Karaoke Clubiin osallistuakseen maailmanennätysjahtiin.

Ihmiset

Torpassa on istunut asiakkaita jo neljässä sukupolvessa –isovanhemmista lapsenlapsiin– sillä aikoinaan ravintolassamme sai asioida koko perheen kesken.

Torppa avasi ovensa jo yhdeksältä aamulla ja päiväsaikaan paikalla oli mahdollisuus aterioida. Keittiö suljettiin ilta yhdeksältä. Ravintolaamme pidettiin auki joka päivä aamu yhdeksästä puoleenyöhön. Ravintolaelämän muuttuessa myös meidän aukioloaikamme ovat eläneet painottuen iltaan ja yöhön. Tämän vuoksi asiakaskuntammekin on tänä päivänä täysi-ikäistä.

Koko kansan paikka

Pyöreä Torppa –Mutteri– on koko kansan paikka, jonne jokainen on tervetullut omana itsenään. Ravintolassamme on vuosien varrella vieraillut myös monia julkisuuden henkilöitä, joista voisi mainita esimerkiksi Pekka Puupäänä tunnetun Esa Pakarisen.

Salissa omat nimikkopaikkansa ovat saaneet Olavi Virta, Kari Tapio ja Topi Sorsakoski. Lasse Pöysti kävi seuralaisineen syömässä lohileivät kesäisin ja Veikko Lavi esiintyi usein harjannostajaisissa, joita ravintolassa pidettiin. Myös lukuisat nykyiset kuuluisuudet ovat meillä vierailleet.
Riku Rantala kirjoitti osuvasti kokemuksistaan ravintolassamme Helsingin Sanomiin vuonna 2018. 

Vuosien varrella Torpassa on ollut myös paljon pitkäaikaisia työntekijöitä. Henkilökuntaa saattoi enimmillään olla yli 20 henkeä. Nykyisin työskentelemme puolet pienemmällä, mutta sitäkin tiiviimmällä porukalla –omistajat ja työntekijät yhdessä. Teemme työtämme ravintolan perinteitä kunnioittaen, suurella sydämellä.